KAŞ HAKKINDA BİLGİLER

Akdenizin incisi Antalya, Antalya'nın incisi ise Kaş'tır. Hiçbir tatil beldesine benzemeyen, büyülü, mistik havası, eşsiz doğal ve tarihi güzellikleri, canayakın insanı, bozulmamış doğası ve şirin yapılaşması ile, Kaş' dillere destan tatillerin yaşandığı, gelenin bir daha vazgeçemediği tatil mekanıdır. Kaş'ı tanımaya Kaş hakkında detaylı bilgi sahibi olmaya hazır mısınız?
KAŞ REHBERİ
NÜFUS VE COĞRAFYA
Kaş, Antalya'nın ilçelerinden en eski olanlardan birisidir. Cumhuriyetin kurulması ile beraber belediye olmuş olan Kaş, 1923'den beri sürekli bir gelişme içerisinde, ilerleyen kasabalardan birisi olmuş, 2000li yıllara gelindiğinde ise Türkiye'nin en önde gelen turizm merkezlerinden birisi haline gelmiştir. 2008 nüfus sayımına göre, merkez nüfusu 10bin civarında olan Kaş'ın bu nüfus yoğunluğu yaz aylarında 3-4 katına çıkmaktadır. Köyleri ve beldeleri ile birlikte ise, yaklaşık nüfusu 70.000 civarında olan Kaş, sakin, huzurlu, imkanları geniş ve popüler bir tatil merkezidir. Eski yıllarda,il merkezi Antalya'ya olan uzaklığı ile bakir kalan Kaş, ulaşımın kolaylaşması ile bu bakirliğinden bir şey kaybetmemiştir.
GECE HAYATI
Gece hayatını ve eğlenceyi seven bir yapınız varsa, Kaş size bu konuda da geniş olanaklar sağlayacaktır. Senelerdir Kaş beldesi ile özdeşlemiş farklı müzik türleri yayını yapan mekanların yanı sıra, yeni açılan ve gece hayatına dizamizm getiren mekanlar da Kaş'a gelen yerli ve yabancı turistlere hitap etmektedir. Örneğin, rock müzik sevenlerin aklına gelen ilk mekanlardan birisi olan Mavi Bar, önündeki sandalyeleri ile sizleri selamlayacaktır. Dans etmek istiyorsanız, Queen Bar, Red Point Bar, Sherlocks Bar, sizleri bekliyor. Eğer rock müzikten hoşlanıyorsanız Echo Bar, Jazz seviyorsanız ise Hi-Jazz, sizlere müzik ziyafeti sunmaya hazır. Bunların yanında irili ufaklı bir çok gece mekanı sizlere hizmet vermek için hazır. Şunu da söylemeden geçmeyelim, sakin ve az sesli bir gece geçirmek istiyorsanız, özenle döşenmiş pubların da hizmetinizde olduğunu unutmayınız. (Motelimizin teras barı da yaz boyunca sizlerin hizmetindedir.)
NE YENİR
Kaş, Akdeniz mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğiniz bir yerdir. Kaş şehir merkezinde yer alan ve her damak zevkine hitap eden restoranlarda Akdeniz mutfağından örnekleri deneyebilirsiniz. Özellikle Kaş'a geldiğinizde, taze deniz mahsüllerinden yemenizi öneririz. Balık yemenin İstanbul, ankara gibi şehirlerde aslında gerçekten balık yemek olmadığını, Kaş'da denizden taze çıkmış leziz balıkları yediğinizde anlayacaksınız. Bunun yanında, kebap, döner, fast-food gibi her şehirde olan olanaklar Kaş'ta da mevcuttur. Bunun yanında sabh kahvaltılar ve aperatifler için, sahilde ve eski Kaş sokaklarında bir çok cafeterya ve pastane bulunmaktadır. Tüm bunlarla beraber, motelimizin teras katında da restoranımız bulunmakta olup, her türlü ihtiyacınızda yanınızdadır.
ULAŞIM BİLGİLERİ
KAŞ'A NASIL GİDİLİR
-Kaş'a, yaz sezonu boyunca, İzmir, Ankara, İstanbul, Bursa gibi şehirlerden, birçok firmanın (Varan, Kamilkoç, Pamukkale, Metro) Seferleri vardır.
-Kış sezonunda size, İstanbul'dan ve İzmir'den Kaş'a karşılıklı seferler bulunmaktadır.
-Kaş'a direkt gelmek gibi, Fethiye ve Antalya aktarmalı gelmek de bir alternatiftir. Bu iki kende, bir çok şehirden yaz kış sürekli ve bol miktarda otobüs seferleri vardır.
-Havayolu ile ulaşımı tercih ederseniz, Antalya havalimanından ve Dalaman havalimanından Kaş'a ulaşabilirsiniz. Bu iki havalimanından otobüs ile Kaş'a gelebileceğiniz gibi, araç kiralayabilir veya motelimizden daha önceden rezervasyon yaptırarak, özel transfer hizmeti kullanabilirsiniz.
-Kaş'a kendi aracınızla gelmek istemeniz durumunda, zevkinize göre bir çok alternatif vardır. Antalya sahil yolundan gelmek, yayladan Korkuteli üzerinden gelmek, veya İzmir Fethiye yönünden yine sahil yolunu kullanmak gibi olanaklarınız mevcuttur.İstanbuldan araç ile yaklaşık 12 saat süren yolculuk, Ankara'dan ise tahmini 8-9 saatte tamamlanmaktadır.
BÖLGESEL ULAŞIM
-Kaş, Antalya merkeze otobüs ile 4 saat, özel araç ile 1,5-2 saat uzaklıkta bulunmaktadır. Antalya Kaş arası 180 km'dir.
-Antalya Otogarından Sabah 05:45'den, Akşam 19:30'a kadar her yarım saatte bir Kaş'a otobüs bulunmaktadır.
-Antalya-Kaş arası seyahatin bedeli 20 Türk Lirasıdır.
-Kaş'tan Antalya'ya da sabahtan akşama kadar aynı şekilde yarım saatte bir devam eden otobüslerle rahatça ulaşabilirsiniz.
-Kaş ile Fethiye arası otobüs ile 2,5 saat, araç ile 1,5 saat civarındadır. Aynı şekilde Fethiye'den Kaş'a ve Kaş'tan Fethiye'ye gün içerisinde bir çok kez otobüs seferi bulunmaktadır. Akşam 7ye kadar devam eden bu seferler ile Fethiye ve Kaş arasında çok rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
-Fethiye-Kaş arası seyahatin bedeli 13 Türk Lirasıdır.
BAZI ACENTALARIN TELEFONLARI: Pamukkale Turizm:0242836 1310
Kamil Koç: 0242 836 3040
Nilüfer Turizm:0242 836 2323
Varan Turizm: 0242 836 1949
Metro Turizm:0242 836 3677
Antalya Turizm:0242 836 3033
Patara Kalkan Minibüsleri:0242 836 1972
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Kaş, kent olarak çok büyük bir alana yayılmamıştır. Ancak yine de şehir içi mahalleler arası ulaşımı, Çukurbağ yarımadası otellerine ve plajlara ulaşımı sağlamak adına, şehir içerisinde sürekli olarak akşam 12ye kadar dolmuşlar işlemektedir. Bu dolmuşlar sayesinde Kaş çevresindeki plajlara gidiş geliş, çok kolay hale gelmiştir. Dolmuşlar, Çukurbağ yarımadasına, akçagerme plajı ve Gökseki mahallelerine, Ağullu mahallesine, Çerçiler mahallesine ve büyükçakıl bölgesine işletilmektedir. Dolmuş ücreti 1,5 TL olup, sabah erken saatten akşam 12-1 civarına kadar dolmuş seferi yapılmaktadır.
PLAJLAR
KÜÇÜKÇAKIL PLAJI
Bu plaj, oldukça küçük olmasından dolayı bu ismi almıştır. Ancak günümüzde, plajın etrafındaki kayalıklar çevre işletmeler tarafından gayet güzel düzenlenen platformlarda çevrelenmiş, bir beach club atmosferi yaratılmıştır. Gün boyu müzik yayını yapılan, her türlü içecek ve yiyeceğin bulunduğu bu plajda, özellikle soğuk içecekler eşliğinde denizi ve limanı izlemenin keyfi başkadır. Küçükçakıl plajı, Kaş otellerinin büyük kısmının da bulunduğu Küçükçakıl bölgesinde bulunmakta olup, şehir merkezindedir. Ulaşım için birkaç dakikalık yüyüyüş yeterli olacaktır.
BÜYÜKÇAKIL PLAJI
Büyükçakıl plajı, Kaş'ın doğu tarafında yer alan, içerisinde bazı işletmelerin de bulunduğu, adı üstünde çakıllık bir plajdır. Suya karışan geren yani tatlı su kaynakları nedeniyle, büyükçakıl plajının suyu oldukça soğuktur. Ancak sıcak yaz günlerinde kimsenin bu soğuk sudan şikayet edeceğini zannetmiyoruz. Büyükçakıl plajında gündüzleri ve akşamları hizmet veren işletmelerde, her türlü yiiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Büyükçakıl plajında, plaj voleybolu için saha da bulunmaktadır. Plaja yürüyerek 10 dakikada ulaşabileceğiniz gibi, şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla veya taksi ile cüzi bir ücret karşılığında ulaşabilirsiniz. Ancak bizler, güneşin çok dik olmadığı saatlerde, etrafı da izlemek açısından, yürüyerek gitmenizi önermekteyiz.
KAPUTAŞ PLAJI
İlçemiz ve Kalkan ilçeleri arasında yer almaktadır. Eşsiz Akdeniz manzaralı bu yoldan giderken Kaş'a 17 km uzaklıktaki bu eşşiz plaj bir tür kanyon ağzı plajıdır. Dünya'da pek eşi benzeri olmayan bu çoğrafı yapıdaki plajdaki renk tonları, turkuaz renginin belirginligi en önemli güzelliklerindendir. Sular yerin altından akan sular kıyıda kumlar ve çakılların arasından süzülerek denize bu doğal rengini ve serinliğini verirler. Mavinin her tonunu bu plajda rahatça görebilirsiniz, plajı kum ve çakıl taşlarından oluşmaktadır. Özellikle denizin dalgaları ile bu çakıllar size adeta masaj yapar gibi gelecektir. Kaş'a tatile gelenlerin mutlaka gelmesi, görmesi gereken yerlerdendir.
PATARA KUMSALI
Patara 18 km. uzunluğu ile Türkiye`nin en uzun kumsalına sahiptir. İlçemize 41km olan Patara Plajı, İngiliz Sunday Times Gazetesi tarafından bir kez daha "Dünyanın en güzel plajları arasında" gösterildi. İlçemizle ve Fethiye ilçeleri arasındaki kalan, şimdiki adı Gelemiş Köyü olan antik Patara Kenti`nin plajı, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta adı verilen deniz kaplumbağalarının da en önemli yumurtlama alanlarından birisi olarak Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından hazırlanan projeyle korunuyor. Bozulmamış yapısıyla doğaseverlerin ilgisini çeken Patara, bütün dünya çocuklarının "Noel Baba" adıyla tanıdığı Aziz Nikolaus`un doğum yeri. Antik dönemden kalan eserlerle de ilgi odağı olan Patara`nın 22 kilometrelik, en dar bölümü 280, en geniş bölümü 1500 metre olan plajı, Türkiye`nin en uzun kumsalı olarak da niteleniyor."Bir tek çakıl taşının bile bulunmadığı" Patara, "Özel çevre koruma bölgesi" ilan edildikten sonra, plajın bazı bölümlerine girişler, caretta carettaların üreme alanı olduğu için, engelleniyor. Akşam saatlerinde plaja giriş tamamen yasaklanıyor ve bölgede ışık yakılmasına izin verilmiyor.
AKÇAGERME PLAJI
Akçagerme plajı, Kaş merkezde şu anda alternatifsiz durumdadır. Özellikle mavi bayraklı olması, içerisinde plaj voleybolu, özel duş tuvaletler, kafeterya, tenis kortları, çocuk parkı ve aquapark bulundurması nedeniyle, Akçagerme yerli yabancı turistlerin en önemli favorileri arasındadır. Akçagerme plajı, Kaş Turizm Meslek Lisesi'nin uygulama plajıdır, bu nedenle plajda verilen hizmetler hem çok uygun fiyatlıdır,hem de verilen hizmetler bu lisenin öğrencileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, bu plaja gelerek yapacağınız her harcamada okula da katkıda bulunmuş olacaksınız. Genelde sakin ve dalgasız olan Akçagerme plajına ulaşım dolmuşlarla, taksilerle veya yürüyerek sağlanabilir. Plaj Kaş şehir merkezine yaklaşık olarak 3km uzaklıktadır. Plajın suyu oldukça ılıktır. Bazı bölümleri kum, bazı bölümleri ise çakıllıktır.
LİMANAĞZI PLAJI
Kaş'ın(denize doğru bakınca) sol tarafında bulunan, sadece tekne ile ulaşılabilen, çok eski zamanlarda doğal liman olarak kullanılan enfes koydur. Koyda üç küçük plaj ve birkaç küçük restaurant bulunuyor.. Ayrıca limanağzının hemen arka tarafında, oradaki tesislerin su çektiği garip bir mağara vardır. Limanağzına tekneler daha doğrusu küçük balıkçı kayıkları ile ulaşabilirsiniz. Bu kayıklar, Kaş limanından sabahtan akşama kadar düzenli seferler yapmaktadır. Giderken, dönüşün en son kaçta olduğunu sormanızda yarar var yoksa karadan ulaşım olmadığı için koyda mahsur kalabilirsiniz :) Bölgedeki restoranlardan her türlü ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
KALKAN
Türkiye’nin güneybatı köşesinde bulunan Kalkan gün geçtikçe büyüyen bir tatil şehri’dir. Türkiye’nin en önemli turizm şehiri olan ANTALYA ili sınırları içinde olup diğer bir turizm merkezi olan FETHİYE’ye de çok yakındır. Yokuşları ile ünlü KALKAN, küçük bir Yat Marina’sı etrafında dik yamaçları üzerine yerleşmiş olan konumu sebebiyle her mekandan eşsiz bir manzara’ya sahiptir. Şehir başlıca 3 ana bölgeye ayrılmıştır ; Koruma altında olan eski evlerden oluşan dar sokaklı tarihi evlerin bulunuduğu yerleşim yeri şu an ağırlıklı çarşı olarak kullanılmaktadır. Yükselen yamaçlara doğru yapılan villaların oluşturduğu yeni yerleşim yerleri genelde mükemmel manzara için yamaca doğru kurulmuştur. Kentin Kalamar olarak adlandırılan Batı kısmı, mavi bayraklı koylara sahip güzel otellerin ve villaların bulunduğu kısımdır. Kalkan merkezine ters yönde olan Muhteşem bir panaromik ve gün batımı manzaralı Kışla ise her geçen gün daha gelişmektedir.
XANTHOS
Ksantos (Likya dili: Arnna) Fethiye yakınlarındaki antik kent. Fethiye - Kaş karayolunun 70 km.sinde bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. Kentte ele geçen en eski kalıntılar M.Ö. 8. yüzyıla kadar gitmektedir. Pek çok tarihi olaylara ve savaşlara sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır. Likya akropolü erken dönem eserleri arasındadır. Birçok kez onarılmış tiyatro ve Erken Hıristiyanlık Döneminde yapılmış kilise görülebilecek eserler arasındadır. 1840'lı yıllarda antik kentte kazılar yapan İngiliz Fellows, "Nereidler Anıtı" ile pek çok eseri British Museum'a götürmüştür.
GÖMBE YAYLASI ve YEŞİLGÖL
Gömbe, soğuk suları ve elma bahçeleriyle ünlü bir yayla. Kaş'a 60 km. uzaklıkta Elmalı yolu üzerinde bulunuyor. Yazın sıcak günlerinde çok bunaldıysanız ve bir değişiklik arıyorsanız, Gömbe Yaylası tam size göre. Kaş’tan Elmalı’ya doğru, büyük bölümü çam ağaçlarının yeşilliğinde geçen 70 km’lik yolculukla Gömbe’ye çıkabilirsiniz. Asfalt yolda, 1320 m yükseklikteki Sinekçibeli’nde mutlaka durup çevreyi seyretmeniz, şiddetle tavsiye edilenler arasında.Gömbe yaylası Antalya’nın en ekonomik tatil imkânı sunan yerlerden birisidir. Kış mevsiminde yağan kar ile beyaza bürünen belde odun sobası başında sıcak sohbetler ile bir başka güzel olmaktadır. İnsanları çok sıcakkanlı siz sokağa çıktığınızda karşınıza çıkan herkes sizlere selam verir hatırınızı sorar. Büyük şehirlerde pek bu tür selamlaşmalara alışık olmayanlar ilk başta bunu anlayamasa da ilerleyen zamanda o da yerli halk gibi önüne çıkan herkes ile selamlaşmaktadır.Gömbe yaylasında meşhur Gömbe köftesinden yiyebilir, Yeşilgöl'ü gezebilirsiniz.
DEMRE (ST.NİCHOLAS) ve MYRA ANTİK KENTİ
Türkiye'nin doğal güzellikleri, tarihi eserleri, pırıl pırıl denizi ve seracılığın odak noktası Demre, Kekova Körfezi'ne en yakın çıkış kapısı konumunda. Toros dağları eteklerinde ve Akdeniz'in turkuaz renkli denizi arasında yer alan Demre, bahar aylarında limon ve portakal çiçeklerinin mis gibi kokularıyla, yerli yabancı tüm turistleri büyülüyor. Likya medeniyetinin izlerini taşıyan kentte; çocukların, denizlerin ve gezginlerin koruyucusu sayılan St. Nikolaus Kilisesi, en önemli ziyaret yeri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de yurt dışından gelen katılımcılarla her yıl çeşitli etkinliklere sahne oluyor. Ağaçlarla ve çiçeklerle kaplı bahçede heykeli olan Noel Baba ve St. Nikolaus Kilisesi, dış etkilere karşı yapılan özel bir çatı altında korunuyor. Yer mozaikleri, kemerli salon ve odaları, lahitleriyle binlerce turistin ziyaret ettiği kilise, ilginç ve oldukça başarılı bir akustik ses düzenine sahip. Sahne altındaki ses tüneli kapısında duranlar, tünelin diğer ağzında konuşulanları çok şaşırtıcı bir şekilde, ekolu bir efektle duyabiliyorlar.
SAKLIKENT KANYONU
Saklıkent, Kaş'a yaklaşık yarım saat uzaklıkta olan, bir doğa harikasıdır. Saklıkent kanyonu, dik yarların arasından akan suları ve serin ortamı ile yerli yabancı turistlerin uğrak yerleri haline gelmiştir. Kanyonda, uzun ve maceracı yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bunun yanında dağın içinden fışkıran buz gibi sularda serinleyebilir, hatta biraz da cesursanız, kendinizi yüksek debili sulara bırakabilirsiniz. Bunun yanında, yöresel yiyecekler, gözlemeler veya soğuk sıcak içecekler, bu mesire yerinde sizleri bekliyor. Saklıkent özel aracınızla, veya Kaş otogarından kalkan dolmuşlarla kolayca ulaşabilir, farklı bir gün yaşayabilirsiniz. Ayrıca Saklıkent, Patara plajına da yakınlığı ile de uğrak bir merkezdir.
ÜÇAĞIZ-KALEKÖY-KEKOVA
Üçağız ve Kaleköy, Türkiye'nin en güzel adalarından birisi olan Kekova civarında bulunan iki tane balıkçı köyüdür. Kaleköy, özellikle arkasında bulunan ve likya döneminden kalma kalesi ile ünlüdür. Kaleköye karadan ulaşım yoktur, sadece denizden ulaşım imkanı bulunmaktadır. Köyde cafeler, restoranlar ve çeşitli deniz sporları için klüpler vardır. Üçağızın karadan bağlantısı olup, Kaş'a yarım saat mesafededir. Üçağızın karadan bağlantısı olduğu için daha gelişmir bir köy olduğunu belirtebiliriz, Üçağızda da, bir balıkçı köyünde bulunan balıkçı lokantaları, barlar ve kafeler bulunmaktadır. Kekova ve Kaleköy, denizden tekte turu ile ziyaret edilebildiği gibi, Üçağıza kara yolu ile gidebilir, oradan deniz yolunu kullanabilirsiniz.